Vad är en rotäkta ros?

Mina rosor, som är rotäkta, är förökade med sticklingar. Jag tar ett litet skott från den sort jag vill föröka och sätter ner i en såjordsblandning. Då bildar rosen sina egna rötter. Den är då rotäkta, dvs den har samma rot som grenverk. Jag brukar säga att rosen står på sina egna fötter, vilket vi människor föredrar.

Det vanligaste förökningssättet är okulering. Det betyder att man sätter ett litet ”öga” på en vildrosstam, en annan ros. Då har man alltså två rosor i en ros. Roten kan då ta över grenverket och man får sk vildskott. Rosen måste planteras djupt för att förhindra vildrosskott.

Den rotäkta rosen får sitt ursprunglia växtsätt, vanligtvis mer kompakt med grenar från marken. Oftast blir rosen lite härdigare än en okulerad. En del påstår att rosen blir friskare, bättre och mer blomrika. Jag har inte belägg för detta, men jag besprutar inte mina rosor.

En rotäkta ros behöver inte planteras djupare än de står i sin kruka.