Om Roskraft

Det hela började som en örtagård. Rolf Ginstmark och jag, Else Olsson,  hade tagit över det lilla torpet, som nu är Roskraft. Torpet hade en gång tillhört min farfarsfarfar men gått ur släkten och hade nu kommit tillbaka. Örtagård och grönsaker var viktigt för småbarnsfamiljen som nu också bestod av två döttrar, Johanna och Karna.

Rolf fastnade i örtagården och jag i grönsakslandet. Han fann att i örtagården hade klostren ofta en R gallica ’Officinalis’ och så skulle det bli hos oss också. Men varför är alla rosor okulerade, funderade han. Det blev starten till en djupdykning i litteraturen och sedan experiment med insamling av rossticklingar från närområdet och sedan allt längre bort.

I träden hängde plastpåsar med sticklingar. Det grävdes odlingsbäddar. Betesmarken där fåren hade gått blev en rosgård. Granhäckar planterades. Allt i rasande fart.

I samband med länssammanslagningen till länet Skåne, fick Rolf möjligheten att gå utbildning till trädgårdsingenjör. Tidigare hade han jobbat som skattejurist.

1997 blev startåret för Roskraft.

….och jag sprang efter och hjälpte till men jobbade vidare som språklärare…

2001 dog plötsligt Rolf. Jag fortsatte så gott jag kunde, men jobbade kvar som lärare parallellt. Ett orimligt uppdrag kan det tyckas, men de två delarna har ändå berikat mitt liv. Dygnets timmar har varit intecknade.

2016 gick jag i pension från lärarjobbet och har påbörjat en uppstädning av Roskraft. Granhäckar sågas ner för att få in ljus och luft. Mycket återstår. Upprensning av rabatter och planteringar har också påbörjats. Mycket sly har fått frodas eftersom jag inte hunnit med flera områden.

Men kom och titta ändå! Nytt är på gång och sticklingförökningen ska bli större, förhoppningsvis, detta år.

VÄLKOMNA TILL ROSKRAFT!!

Else Olsson